S Sony en het Duitse Bertelsmann, het grootste mediabedrijf van Europa en moederbedrijf van onder meer tv-zender RTL, gingen in 2004 een samenwerkingsverband aan. Muziekmaatschappij Sony BMG heeft artiesten als Beyoncé, Aerosmith, Bruce Springsteen, Celine Dion, Justin Timberlake, Alicia Keysleona Lewis, John Legend, Jennifer Lopez, Michael jackson, Natasha Bedingfield, Elvis Presley, Bob Dylan, Ricki Martin, etc. onder contract.
Na de overname krijgt het bedrijf de naam Sony Music Entertainment en komt het volledig onder controle van het moederbedrijf. Sony Music Ent. is na Universal Music ’s werelds grootste muziekmaatschappij.
Volgens mediaberichten wil topman Harmut Ostrowski van Bertelsmann al langer uit de samenwerking stappen om te ontkomen aan de malaise waarin de muziekbranche zich bevindt. Bij zijn aantreden in december 2007 als nieuwe bestuursvoorzitter, heeft Hartmut Ostrowski de muziekactiviteit als 'groeizwak' omschreven.
Bertelsmann verkoopt het belang (voor 775 miljoen euro) onder meer om zijn tv activiteiten te kunnen versterken. Bertelsmann zou interesse hebben om het BSkyB aandeel van 17,9% in de Britse omroep ITV over te nemen. Ook Endemol zou belangstelling hebben.
De omzet van Sony BMG ging de afgelopen jaren gestaag achteruit. Sony krijgt nu volledige controle over muzieklabels zoals Columbia, Epic, RCA en Arista. Sony-topman Howard Stringer zei dat het bedrijf met de aankoop een “alomvattend aanbod van entertainment” kan bieden. Bertelsmann meldde zich nu te gaan richten op “gedefinieerde groeisectoren” en meldde onlangs al aan de Nederlandse boekenclub ECI te willen verkopen.
Sony en Bertelsmann blijven wel samenwerken op het gebied van productie en distributie.
Bertelsmann was de eerste die het belang van de omstreden muziekuitwisseldienst Napster zag. Het bedrijf nam Napster geheel over, maar kreeg flink wat kritiek te verduren. Ook was het bedrijf destijds zeer actief met internet. Zo stond Bertelsmann aan de wieg van Bol.com en was er sinds 1995 een samenwerking met AOL. Al deze belangen zijn inmiddels verkocht.

Interessant detail is dat het Europese Hof van Justitie, gevestigd in Luxemburg, nog steeds bezig is om een oordeel uit te spreken over de fusie van Bertelsmann en Sony. De Europese Commissie gaf in eerste instantie toestemming voor de samenwerking, maar het Gerecht van Eerste Aanleg greep in na een klacht van Impala, de belangenvereniging van onafhankelijke muziekmaatschappijen. Die vreesde een te grote macht van de 'majors' (EMI, Warner, Universal en Sony BMG). In juli jl. verwezen de hoogste rechters van het EU-Hof van Justitie de zaak weer terug naar hun collega's bij het Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg.

 
 
Reacties
Nog geen reacties
Plaats reactie
 

© s. kroeske - j.fictoor