Z STOCKHOLM - Een rechtbank in Stockholm heeft vrijdag 17 april jl. de vier oprichters van de Zweedse internetsite The Pirate Bay veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.
De vier oprichters van de internetsite The Pirate Bay gaan in beroep tegen de straf. Ze spraken op hun site van een 'idioot vonnis'. 'Maar zoals in alle goede films is er verlies in het begin en een heroïsche overwinning aan het einde. Dat is het enige goede dat Hollywood ons heeft geleerd.'

Het Zweedse viertal stond terecht, omdat zij zouden meewerken aan de uitwisseling van muziekbestanden en speelfilms waarop auteursrechten rusten. De piraterijzaak kreeg bij de behandeling in februari wereldwijde aandacht. The Pirate Bay is een van de bekendste sites voor internetgebruikers die muziek, films of software uit te wisselen.
De website biedt de bestanden niet zelf aan, maar levert een zoekmethode om bestanden uit te wisselen.

Schadevergoeding
De vier oprichters moeten ook ruim 30 miljoen Zweedse kroon (€2,7 miljoen) schadevergoeding betalen aan de entertainmentindustrie, (film-, muziek en entertainmentbedrijven, zoals Universal Music, Warner Bros., Sony Music Entertainment, EMI Music, Columbia Pictures) zo oordeelde de rechter vrijdag.
Internetgebruikers kunnen via The Pirate Bay kleine delen van muziek en speelfilms uitwisselen en aan elkaar plakken. Deze BitTorrent-techniek is de afgelopen jaren sterk opgekomen, nadat populaire downloadsites als Napster en Kazaa waren aangepakt door de entertainmentindustrie.

Niets verkeerds
The Pirate Bay beweert dat ongeveer 22 miljoen mensen gebruik maken van zijn zoekmethode.
De vier achter The Pirate Bay, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm, Peter Sunde en Carl Lundström, hebben zich altijd verdedigd door erop te wijzen dat zij zelf niets verkeerds doen. Zij gingen er de afgelopen dagen dan ook van uit te worden vrijgesproken.

Hoger beroep
Waarschijnlijk gaat het viertal in beroep. De website kan voorlopig nog blijven draaien. De computers waarop de site draait, staan in het buitenland. De Zweedse politie heeft eerder bij een inval computers in beslag genomen. Een van die computers zou inmiddels zijn aangekocht door het Zweedse nationale wetenschaps- en technologiemuseum.
bron: Novum, ANP

 
 
Reacties
Nog geen reacties
Plaats reactie
 

© s. kroeske - j.fictoor